خارش بدن سگ یک مشکل شایع در میان تمامی نژادهای سگ میباشد. این خارش در سگها سبب انواع عفونتها، زخمهای پوستی و ناراحتیهای شدید شده و حتماً باید با روشهای مناسب درمان گردد. سگهایی که بدن خود را به طور مداوم لیس میزنند، گاز میگیرند یا میخارانند، به این معناست که یک مشکل پوستی کاملاً جدی دارند. در این مطلب علتهای مختلف خارش بدن سگ، راههای پیشگیری و بهترین روشهای موثر درمانی را توضیح میدهیم.
علت خارش بدن سگ چیست؟
خارش بدن سگ از چیست؟ به دلایل متعددی بدن سگها دچار خارش میشود. در واقع سگها بر اثر مشکلات پوستی، عفونتها، انگلهای مختلف و حساسیتها دچار خارش شده و باید هرچه سریعتر درمان شوند.
نشانههای مختلفی در سگها نشان دهنده این است که دچار خارش بدن شدهاند، این نشانهها شامل موارد زیر هستند:
- زمانی که سگ به طور مداوم قسمتهایی از بدن همچون پنجهها، شکم و گوشهای خود را میخواراند.
- هنگامی که سگ خانگی شما یک نقطه خاص از بدن خود را بیش از اندازه لیس میزند.
- وقتی که سگ نواحی از بدن همچون پنجهها را میجود.
- سگها معمولاً در ناحیه خارش بدن خود، دچار ریزش مو میشوند.
- دیده شدن شوره ریزی، زخم روی پوست، قرمزی، التهاب و برآمدگیهای پوستی نشان بر خارش بدن سگ میباشد.
- هنگامی که قسمتی از بدن حیوان دچار عفونت و بوی بد شده است.
تمامی علائم بالا اگر به مدت چند روز در سگ خانگی شما مشاهده شود، به معنای خارش شدید پوست او بوده و باید حتماً بررسی گردد.
علت خارش بدن سگ چیست؟ علتهای مختلفی در نژادهای مختلف سگ باعث خارش بدن آنها میشوند، یکی از رایجترین این علتها، واکنشهای آلژیک یا حساسیتهای سگ میباشد.
علت خارش بدن سگ بسیار زیاد بوده و شایعترین دلایل آن شامل موارد زیر هستند:
وجود انگل در پوست
خارش سگ نشانه چیست؟ گاهی خارش بدن سگ بر اثر واکنشهای آلرژی که به نیش انواع حشرات همچون پشه، کنه و کک است. ککها در واقع انگلهایی در پوست به حساب میآیند که از خون سگ خانگی شما تغذیه کرده و خارش شدیدی را در بدن او به وجود میآورند. برای رهایی سگ خود از خارش باید اقدام به کندن کنه از بدن سگ کنید.
آلرژی
مصرف پروتئینهای خاص همچون غلات، لبنیات، گوشت مرغ و گاو و یا تن ماهی برای سگ در برخی از نژادهای سگ، سبب حساسیت یا واکنشهای آلرژیک در این حیوانات میشود. این سگها به غذاهای خاص حساسیت داشته و آلرژی غذایی مورد نظر سبب خارش پوست و بدن آنها میشود.
برخی از سگها نیز به مواد شیمیایی، گرد و خاک، کپکها و گرده گیاهان حساسیت دارند. این آلرژی در این حیوانات کاملاً فصلی بوده و معمولاً در فصلهای تابستان و بهار شدت آن بیشتر میشود.
عفونتهای پوستی
باکتریهایی همچون استافیلوکوکوس در بدن سگها سبب عفونتهای باکتریایی شده و در نهایت سگ به ترشحات مختلف، تورم، قرمزی یا عفونتهای پوستی مبتلا میشود. همچنین قارچهایی همچون مالاسزیا و درماتوفیتوز در بدن سگها سبب التهاب یا خارشهای پوستی شده و باید از داروهای ضد قارچ مناسب برای این حیوانات استفاده کرد.
خشکی پوست
اگر بدن سگ شما دهیدراته شود، پوست او بیش از اندازه خشک شده و در نهایت سبب پوسته ریزی و خارش بدن او خواهد شد. معمولا مواردی همانند تغذیه نامناسب، کمبود اسیدهای چرب ضروری همچون امگا ۳، هوای خشک و شست و شوی بیش از اندازه سگها موجب خشکی پوست آنها میشوند.
واکنش نسبت به مواد شیمیایی
خارش بدن سگ در اثر تماس با مواد شیمیایی معمولاً به دلیل واکنش حساسیتی یا تحریک پوستی اتفاق میافتد. پوست سگها نسبت به برخی ترکیبات شیمیایی موجود در شویندهها، عطرها، سموم دفع آفات، مواد ضدعفونیکننده یا حتی برخی شامپوهای حیوانی حساس است و ممکن است با قرمزی، التهاب، خشکی و خارش واکنش نشان دهد. این مواد میتوانند سد محافظتی طبیعی پوست سگ را تخریب کرده و باعث خشکی یا واکنشهای آلرژیک شوند. در موارد شدید، تماس مداوم با این مواد ممکن است منجر به ریزش مو یا عفونتهای پوستی نیز شود.
مشکلات هورمونی سگ
اختلالاتی مثل بیماری کوشینگ در سگها یا کم کاری تیروئید از جمله مشکلات هورمونی در این حیوانات محسوب میشوند. این اختلالات و بیماریها سبب خارش بدن سگ، عفونتهای پوستی و ریزش مو میشوند.
عوامل ژنتیکی
برخی از سگها به بیماریهای ژنتیکی همچون پمفیگوش و لوپوس مبتلا بوده که از جمله بیماریهای خود ایمنی در آنها محسوب میشوند. بیماریهای ژنتیکی مورد نظر سبب خارش بدن سگ و ایجاد زخمهای پوستی خواهند شد.
روشهای درمان خارش بدن سگ
برای درمان خارش بدن سگ، در مرحله اول باید علت ایجاد این خارشها را به طور کامل بررسی کنید. دلایل رایج خارش بدن این حیوانات میتواند خشکی پوست، حساسیت غذایی، عفونتهای باکتریایی، عفونتهای قارچی یا وجود انگلهایی همچون کک و کنه می باشند. برای درمان خارش بدن سگ، میتوانید با خرید شامپو سگ و استفاده از آن حداقل یک بار در هفته، به بهبود وضعیت پوست و کاهش خارش کمک کنید.
همچنین میتوانید برای رفع خشکی پوست سگ و درمان خارشهای او، پوست حیوان را با روغنهای مفید جوی دوسر یا نارگیل به طور کامل ماساژ بدهید. برای حفظ سلامت پوست بدن حیوان خانگی خود حتماً در رژیم غذایی او از اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶ استفاده کنید. در صورت ادامهدار شدن خارشهای سگ، بهترین راه حل مراجعه کردن به دامپزشک متخصص در این زمینه میباشد.
داروهای مناسب برای درمان خارش بدن سگ
برای خارش بدن سگ چه کنیم؟ در صورتی که سگ شما بر اثر آلرژی و حساسیتهای غذایی دچار خارش شده، میتوانید برای کم کردن حساسیتهای او تحت نظر دامپزشک، از آنتی هیستامینهای نظیر دیفن هیدرامین با دوز مناسب استفاده کنید. همچنین میتوانید برای این حیوان جهت کنترل کردن التهاب پوست و کمتر شدن خارش بدن، از کورتیکو استروئیدها همچون پردنیزولون استفاده نمایید.
اگر دامپزشک علت خارشهای بدن سگ را وجود انگل تشخیص بدهد، معمولاً داروهای ضد انگل همچون سلکتین و فلورالانرا برای از بین بردن انگلها مثل کک و کنه تجویز میکند. داروهای سرکوب کننده ایمنی، مکملهای امگا ۳ و ۶ و شامپوهای درمانی که دارای ترکیباتی همچون کلر هگزیدین هستند، از داروهای مناسب برای کنترل کردن و کم کردن خارش بدن سگ محسوب میشوند.
هیدروژن پراکسید و بوراکس
این داروی موثر با داشتن ترکیبات فوق العاده جهت برطرف شدن انگلهایی همچون کنه پوستی و گال دمودکتیک برای سگهای خانگی استفاده میشود. با داروی مورد نظر میتوانید هر نوع عفونت قارچی یا انگلهای موجود در بدن سگ خود را از بین ببرید، اما در استفاده از آن احتیاط لازم را رعایت کنید. برای استفاده از این دارو نیاز به یک قاشق غذاخوری بوراکس، هیدروژن پروکسید ۳ درصد و یک لیتر آب گرم دارید. مواد مورد نظر را در ظرف مخصوصی با یکدیگر به خوبی مخلوط کرده و آن را بر روی قسمتهای خارشدار بدن سگ خود بمالید.
استروئیدهای تجویزی
استروئیدها از جمله داروهای موثری هستند که با داشتن ترکیبات ضد التهابی قوی برای درمان التهابات پوستی بدن سگ، بیماریهای خود ایمنی و حساسیتهای آنها توسط دامپزشک تجویز میشوند. داروهای استروئیدی مورد نظر میزان التهاب و خارش بدن سگ شما را کمتر کرده و موجب درمان او خواهند شد. یکی از پرکاربردترین داروهای استروئیدی برای کنترل حساسیت و خارش بدن سگ، پرنیزولون می باشد. همچنین میتوانید برای التهابهای شدید بدن سگ خود، از داروی دگزامتازون، بتامتازون و تریامسینولون استفاده نمایید.
درمان خانگی خارش بدن سگ
شما میتوانید به راحتی در منزل با روشهای موثر خارش بدن سگ خانگی خود را درمان کنید. این روشهای موثر و طبیعی علاوه بر تسکین پوست بدن سگ، خارشهای مداوم او را نیز درمان خواهند کرد. درمانهای خانگی برای رفع خارش بدن سگ شامل موارد زیر هستند:
- حمام سگ با جوی دوسر: مقدار مناسبی از جوی دو سر را به خوبی آسیاب کرده و آن را با آب گرم مخلوط کنید. سگ خود را در محلول مورد نظر به مدت ۱۰ الی ۲۰ دقیقه قرار داده تا خاصیت ضد التهابی جوی دو سر بر روی بدن او تاثیر گذاشته و سبب کمتر شدن خارشهای بدن حیوان شود.
- استفاده از روغن نارگیل: بر روی قسمتهای خارشدار بدن سگ، مقدار کمی از روغن طبیعی نارگیل را به خوبی ماساژ بدهید تا آلرژی و خشکی پوست حیوان درمان گردد.
همچنین میتوانید از مواد طبیعی همچون سرکه سیب رقیق شده، ژل آلوئه ورا، چای سبز یا چای بابونه نیز برای درمان نواحی خارشدار بدن سگ استفاده کنید. اگر خارشهای به وجود آمده در بدن سگ بر اثر آلرژیهای غذایی باشد، بهتر است رژیم غذایی او را تغییر داده و حتماً در برنامه غذایی او از ماهی سالمون که سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶ بوده، استفاده نمایید.
شستشو مناسب با شامپوهای ضد انگل
بهترین راه حل برای رفع خارشهای خفیف و شدید سگ، شست و شوی مناسب بدن او با شامپوهای موثر ضد انگل میباشد. ترکیبات ضد انگل در این شامپوهای مخصوص، تمام انگلهای موجود در پوشش و پوست بدن سگ را از بین برده و در کوتاهترین زمان سبب درمان خارشهای بدن او میشوند.
تغذیه مناسب و اصولی
سگهایی که دارای تغذیه سالم و رژیم غذایی متعادل و اصولی هستند، کمتر به خارشهای بدن مبتلا میشوند. اگر سگ از داروها و مکملهای دارای اسیدهای چرب ضروری همچون امگا 3 و امگا ۶ در طول هفته استفاده کند، بدن قویتر و پوست سالمتری خواهد داشت. این تغذیه سالم در سگ، پوست بدن او را از عفونتهای قارچی، عفونتهای باکتریایی و انگلهای مختلف در امان نگه میدارد.
اگر از یک رژیم غذایی کاملا متعادل برای سگ خانگی خود استفاده کنید، میزان حساسیتها، التهابات پوستی و خارشهای نواحی مختلف بدن او را کمتر خواهید کرد. حتماً باید در رژیم غذایی این حیوانات از اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶ که برای پوست خاصیت ضد التهابی دارند، استفاده کنید تا پوست آنها تقویت شود. روغن نارگیل در حد اعتدال، روغنهای کتان یا روغنهای ماهی و استفاده از ماهیهای سالمون، ماهیهای ساردین یا تن اسیدهای چرب ضروری بدن آنها را تامین میکند.
حتماً برای برنامه غذایی سگ خود از پروتئینهای با کیفیت استفاده کنید، این منابع پروتئینی به ترمیم پوست بدن سگ کمک کرده و باعث کاهش خارشهای بدن او خواهند شد. به همین منظور باید از تخم مرغ در حد متعادل، گوشتهای تازه همچون ماهی، بره، بوقلمون و مرغ برای تغذیه سالم سگ در طول هفته استفاده کنید.
مدیریت استرس سگ
یکی از روشهای موثر برای درمان کردن خارشهای بدن سگ، فراهم کردن فضای آرام برای حیوان است. معمولاً زمانی که سگها در طی روز استرس بسیار زیادی را متحمل میشوند، خارشهای مکرر نیز خواهند داشت. با مدیریت کردن استرس سگ خانگی خود، میتوانید تا حدود زیادی به کنترل خارشهای بدن او کمک کنید.
سگها نیز همانند ما انسانها بر اثر عواملی همچون کمبود فعالیت، صداهای بسیار بلند، تغییر محیط یا تنهایی، دچار استرس یا اضطراب فراوان میشوند. برای کم کردن استرس و مدیریت کردن آن در سگ خانگی خود میتوانید از روشهای زیر استفاده کنید:
- ایجاد کردن فضایی آرام برای سگ: حتماً قسمتی از خانه که امن و ساکت بوده را برای استراحت و فعالیتهای صحیح خود فراهم سازید تا احساس راحتی کرده و دچار استرس نشود. میتوانید برای آرام کردن سگ خود و کنترل کردن استرس او، از موسیقیهای آرامبخش در منزل استفاده کنید.
- همچنین پیادهروی کردنهای منظم به همراه سگ، به مدیریت و کاهش استرسهای روزانه او کمک بسیار زیادی میکند. میتوانید برای کنترل خارش بدن سگ و کنترل کردن استرس او، از اسباب بازیهای جویدنی برای حیوان استفاده کنید تا تنشهای روزانه او کمتر شود. ماساژ دادن آرام بدن سگ، نوازش کردن منظم بدن او، به حیوان حس امنیت و آرامش داده و سبب دور شدن استرس و درمان خارشهای بدن حیوان می شود. در صورت شدید بودن استرسهای سگ، دامپزشک برای حیوان از داروهای آرامبخش ملایم استفاده کرده تا به مدیریت استرسهای او کمک کند.
چه زمان به دامپزشک مراجعه کنیم؟
خارشهای بدن سگ در برخی از موارد، به این معناست که حیوان شما با مشکل جدیتری روبرو است. در صورتی که در سگ خود، خارشهای شدید و مداوم، التهابهای پوستی، خونریزی در سطح پوست، ترشحات پوستی، ریزش مو در نواحی مختلف بدن، وجود انگلها همانند گال و کک، مشکلات تنفسی و واکنش به غذا را مشاهده کردید، باید هرچه سریعتر او را به دامپزشک متخصص نشان دهید.
در صورتی که خارشهای بدن سگ خانگی شما ادامه داشته و شدیدتر شود، بهترین راه حل برای درمان او مراجعه کردن به دامپزشک و تجویز داروهای مناسب میباشد. گاهی خارشهای بدن سگ با عوارض جدی همچون التهابهای شدید پوستی، عفونتها و قرمزی شدید پوست همراه بوده، در این مواقع مراجعه کردن به دامپزشک در اولویت قرار دارد.
سخن پایانی
در طول عمر سگ بسیاری از آنها بر اثر عوامل مختلفی از جمله آلرژی، محیط نامناسب نگهداری، وجود انگلها و بیماریهای پوستی دچار خارش بدن میشوند. شما میتوانید با استفاده از روشهای دارویی و روشهای موثر خانگی، خارشهای خفیف بدن سگ خود را به خوبی درمان کنید. در صورت شدیدتر بودن خارشهای بدن سگ، مراجعه کردن به دامپزشک متخصص الزامی است. در این شرایط ابتدا دامپزشک بدن سگ را به طور فیزیکی معاینه کرده و علت خارشهای پوست او را به طور کامل بررسی میکند.
دامپزشک با تشخیص دادن صحیح علت خارشهای بدن سگ، بهترین روشهای درمان و داروهای مناسب را در دوز استاندارد برای حیوان شما تجویز خواهد کرد.